Szegecs közlekedési oldala
Kéregjegyes rovat

Mi micsoda a kéregjegyen???

1. A MÁV Rt., mint a "nyugta" kibocsájtójának neve. A menetjegy ugyanis nyugtának számít, készpénzforgalmi bizonylat, és szigorú számadású nyomtatvány.
Korábban itt a cég adószáma szerepelt, név nélkül, még régebben a jegy sorszáma itt is fel volt tüntetve, nemcsak a jegy alján.

2. A jegyet kiadó állomás neve: Ezt a jegynyomdában, a menetjegy többi adatának nyomtatásakor viszik rá a papírra, tehát nem gumibélyegzővel, utólag kerül rá, mint pl. a reform jegynél.
Pont ennek köszönhető, hogy a kéregjegy olyan sokféle, hiszen amíg reformból egyszerre nagy mennyiséget nyomtatnak, és az egy időben készült jegyek külsőre ugyanolyanok, csak sorszámuk különböző, addig a kéregjegyek gyakorlatilag állomásonként egyedinek tekinthetők gyűjtői szempontból.

3. a jeggyel igénybevehető legmagasabb kocsiosztály megnevezése (1.osztályú jeggyel elvileg beülhetünk másodosztályú kocsiba is, más kérdés, hogy akkor mi értelme van 1.osztályú jegyet venni :)

4. a menetdíj kedvezményének mértéke. Jelenleg teljesárú, ill. 20%-os, 33%-os, 50%-os, 67,5%-os,
és 90% -os mérséklésű jegyek vannak hivatalosan forgalomban. Ettől függetlenül sok helyen van még régi 70%-os, ill. 75%-os diákjegy, amiket azonban 67,5%-osként adnak el.
A jegy alapszínét a kedvezmény mértéke szabja meg, ahogyan azt már korábban is írtam..

5.a jegy érvényessége: A távolság függvényében itt többféle szöveg szerepelhet. 1-200km-ig a bélyegzést köv.nap 24.órájáig érvényes,
201-400 km-ig a bélyegzést köv. második nap 24.óráig. 400km felett a bélyegzést követő 3.nap 24.órájáig.

Menettérti jegyeknél 1-100km a bélyegzést köv.harmadik nap 24.órájáig érvényes, 100km-n felül pedig a bélyegzést köv.egy hónapig érvényes.Ezeknél, és az ún. alkalmi menettérti jegyeknél a képen látható módon két darab,
egymással ellentétes irányba mutató nyíl jelzi, hogy oda-vissza érvényesek.

6.Ez a szöveg a 100km-nél nagyobb távolságokra kiadott jegyeken nem szerepel, azoknál ugyanis nem kell a bélyegzés napján megkezdeni az utazást.

7.A menetjegy ára. Mivel sok helyen nem fogy el egy pakli egy év alatt, ezért, hogy ne kelljen minden árváltozáskor megsemmisíteni az összes készletet,
a pénztáros tollal átjavíthatja a nyomdailag rányomott árat.

8. A jegy kilométer-távolságát jelzi. Minden alkalommal vastagított , az árnál nagyobb mértű szám, a "km", mint mértékegység nem szerepel mellette.

9. A jegyet kiadó pénztár száma. Noha sok helyen csak egy pénztárablak van, ahol jegyet lehet venni, ettől függetlenül szinte mindenütt több pénztáros
teljesít szolgálatot, hiszen ők több műszakban kell, hogy dolgozzanak, és csak így biztosítható a kötelező pihenőidők, szabadságok kiadása.
Minden pénztárosnak saját jegykészlete van, ezért szükséges a jegyen feltünteni a pénztár számát, amely 2 karakterből áll.

Ezek jelentése az alábbi:

Kezelőpénztárak: 01-39 számcsoport
Önálló elszámolásra be nem rendezett megállóhelyek jegykiadói: 40-49 számcsoport
Kezelőpénztárak Bp.Déli,Keleti, és Nyugati pu. 01-59 számcsoport, ill. 96-99 szcs.
Számadópénztárak: 60-69 számcsoport
Önálló pénztárak: 70-89 számcsoport
Átmeneti pénztárak: 90-94 számcsoport
Összpénztárak: 95.szám.
/forrás:MÁV C.21.utasítás 3.2.fejezet/

Ezek között a lényegi különbséget az jelenti, hogy az adott pénztár a kötelező időszakos elszámolásokat önállóan végzi, vagy más pénztárhoz tartozik.

 

10. a menetjegy sorszáma. Ez a legnagyobb méretű szám, mindig 5 jegyű, az üres helyiértékekek 0-val töltik fel.
Egy pakliban 50 db jegy található, 00001-től 00050-ig összefóliázva. A következő pakli pedig 00051-től indul, és 00100-ig tart.
Ezután számtanilag növekvő sorrendben folytatódik a számozás. (00101-00150, 00151-00200,stb.)
Gyűjtői szempontból a pakli első, illetve utolsó darabjai különösen értékesek...
A 99999. szám után a szabályzat szerint 00000 következik, hiszen ha nem így lenne, akkor az a pakli csak 49 db jegyet tartalmazna.
Más kérdés, hogy ilyen nagy sorszámú jeggyel az index fóum jegygyűjtős topicjából még senki sem találkozott.

C)Szegecs - A cikk és a kép(ek) továbbközlésének joga fenntartva!

VISSZA